Landscape Type
Farm and Garden
Park and Museum
Campus
All
Geography
Urban
Rural
Coastal
All
Scale
Small
Medium
Large
All
AMHERST COLLEGE NEW SCIENCE CENTER
Amherst, MA On Hold
COLLABORATORS
Behnisch Architekten
Payette
LeMessurier
Nitsch Engineering

Van Zelm
Transsolar
Magnusson Klemencic Associates
Pine and Swallow Environmental
This project involves the construction of a new 250,000 square foot Science Center at Amherst College. The four-level building is embedded as an outcrop into a steep hillside at the edge of the central quad, overlooking the Holyoke Range. The form of the building responds to the College’s desire to promote integration between the science departments and foster interdisciplinary collaboration. In turn, the landscape concept provides a strong connection between the upper and lower campus, drawing from the region’s diverse ecology of wet meadows and forests. The building’s floor plates provide approximately 70,000 square feet of green roofs, with each floor level connecting back into the hillside. Each terrace incorporates regional stone and indigenous plant communities. Site runoff is captured on the green roofs and directed through a hillside garden before entering the wet meadow basin. This project offers a new environmental ethic about rural sustainability on a historic New England campus.